Ο Παλαμάς, το Πήλιο, ο Έβρος, το δάσος της Δαδιάς…

16 Σεπτεμβρίου 2023
eeeath_admin

Ο πλανήτης μας φλέγεται! Η 6η Ιουλίου υπήρξε η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί. Ο πλανήτης μας πνίγεται! Οι παγετώνες λιώνουν. Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανέρχεται! Ο πλανήτης μας πλήττεται από μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση…Στη χώρα μας, μετά τους καύσωνες και τις πυρκαγιές, επακολούθησαν οι κατακλυσμιαίες βροχές. Πόσοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, κάηκαν, πνίγηκαν. Πόσες ελπίδες βυθίστηκαν στη λάσπη, όπως τα σπίτια του Παλαμά, όπως τα κουφάρια των ζώων στα νερά του Θεσσαλικού κάμπου…Miserabile visu incredibile dictu ( Είναι θλιβερό να τα βλέπεις, είναι απίστευτο να τα λες) Οι προβλέψεις των κλιματολόγων είναι εφιαλτικές: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επαναληφθούν και θα ενταθούν. Η συντελούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα έγκλημα διαρκές.

Όπως θα πει η Αγία Γραφή, « όλη η πλάση στενάζει και κραυγάζει σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα», σαν τη γυναίκα του περίφημου πίνακα του Μουνκ.

Ο προφήτης του Κυρίου θρηνεί: « Η γη πενθεί μαραίνεται, ο κόσμος ατονεί, μαραίνεται… Η γη απ´ τους κατοίκους της μολύνθηκε, γιατί τους νόμους παραβήκαν, τις εντολές τις καταπάτησαν, αθέτησαν την αιώνια διαθήκη.» (Ησαΐας 24:4).

Ασύγκριτα πιο ανησυχητική από την κλιματική κρίση, είναι η ηθική κατάπτωση των ανθρώπων. Στη σημερινή εποχή, όπως αναφέρεται στην παραπάνω περικοπή , οι άνθρωποι προκλητικά και απερίσκεπτα γκρεμίζουν τις αιώνιες αξίες, αλλάζουν τους ηθικούς νόμους, παραβιάζουν τις αρχές που θέσπισε ο Θεός για να διέπουν το γάμο, τα φύλα, τις σχέσεις, την οικογένεια, όλες τις πτυχές της ζωής. Σήμερα, παριστάμεθα μάρτυρες της καθολικής αποδόμησης των πάντων. Το woke κίνημα γκρεμίζει αδίστακτα τα όσια και τα ιερά. Τα πανίερα πρόσωπα του πατέρα και της μητέρας έχουν καταργηθεί. Υπάρχει μόνο γονέας 1 και γονέας 2 . Τα φύλα έχουν πολλαπλασιαστεί. Δεν είναι πια δύο, είναι τρία, είναι δεκατρία, είναι εξηντατρία!!! Ο καθένας μπορεί να αλλάξει, να επιλέξει το φύλο που επιθυμεί. Ο γάμος των ομοφυλοφίλων παρουσιάζεται ως απαλλαγή από τις προκαταλήψεις και τις προλήψεις του παρελθόντος , ως πρόοδος θαυμαστή της κοινωνίας Η ενοχή μας απέναντι στο Δημιουργό μας, είναι τεράστια. Οδηγήσαμε τον κόσμο τόσο κοντά στην καταστροφή που η μετάνοια είναι κατεπείγουσα, είναι ανάγκη αδήριτη, επιτακτική . Ο βροντόφωνος προφήτης του Κυρίου βοά στην έρημο των έσχατων καιρών. « Μετανοείτε! Πλησίασε η βασιλεία των ουρανών» Θα ακούσουμε τάχα τη φωνή του Θεού ; Θα υπακούσουμε; Θα ξυπνήσουμε από το λήθαργο; Θα μετανοήσουμε; Θα δεχτούμε τον εσταυρωμένο Χριστό ως προσωπικό μας Λυτρωτή; Οι σημερινοί καιροί το απαιτούν επιτακτικά. « Ο Θεός παραγγέλλει τώρα, σε όλους τους ανθρώπους παντού να μετανοούν» Η ευθύνη είναι δική μου, δική σου. Η απόφαση είναι προσωπική.

Ο πιο διάσημος στίχος, του πιο διάσημου αγγλόφωνου ποιητή T.S Elliot, είναι ο ακόλουθος: « Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος! Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος! Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος! Όχι με ένα πάταγο αλλά με ένα λυγμό.»Μήπως οι τόσο συχνοί σεισμοί, οι καταποντισμοί, οι ηθικοί κλυδωνισμοί, οι λιμοί, οι λοιμοί, είναι οι λυγμοί του κόσμου που αργοπεθαίνει; Μήπως;

Κοινοποίηση

[ssba-buttons]

Ποιητής