Ο απύθμενος εκχυδαϊσμός

21 Απριλίου 2023
eeeath_admin

Ένα δείγμα παρακμής είναι ο εκχυδαϊσμός της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η ανθρωποφαγία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο παλιμβαρβαρισμός, η κατάρρευση κάθε ηθικής αξίας. Με μια εκπλήσσουσα άνεση «δολοφονούνται χαραχτήρες»: διασύρονται υπολήψεις, καταρρακώνονται έντιμα ονόματα, προσφέρονται ως θύματα στην καθημερινή αχόρταγη δημοσιότητα. Χωρίς αιδώ, χωρίς φραγμό γκρεμίζονται « τα όσια και τα ιερά», διαφθείρονται οι συνειδήσεις. Η χυδαιολογία «κοσμεί» τα χείλη ανδρών επιφανών: των πατέρων του έθνους, εκπροσώπων της διανόησης, δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων. Αντί για την πειστική επιχειρηματολογία, την ευπρεπή πολιτική αντιπαράθεση παρακολουθούμε συχνά κραυγές και λεονταρισμούς, μια βορβορώδη υβρεολογία. Ο πολιτικός πολιτισμός έχει καταντήσει λόγος κενός. Η ευγένεια, η ευπρέπεια, η ηπιότητα…έχουν αποβεί « πτηνά σπάνια». Έχουμε περιπέσει ως κοινωνία, σε έναν απίστευτο κυνισμό και αμοραλισμό. Το ιερό γεννετήσιο ένστικτο στο οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας έχει απελπιστικά ευτελιστεί. « Ο άνθρωπος ο εν τιμή, έχει ομοιωθεί με τα κτήνη τα φθειρόμενα» Όμως ακόμα πιο ανησυχητικός από τον εκχυδαϊσμο των ηθών είναι ο μιθριδατισμός των συνειδήσεων: ο ηθικός εθισμός και η συνακόλουθη παγερή απάθεια. Η κοινωνία δεν αντιδρά στον καταιγισμό των ύβρεων, στον εξευτελισμό των υπολήψεων, στον εκχυδαϊσμό. Έχει συνηθίσει η όσφρησή μας στη ηθική κακοσμία. Έχει εθισθεί η ακοή μας στη φοβερή ηθική ηχορύπανση . Γι αυτό τα αποδεχόμαστε όλα αδιαμαρτύρητα, παθητικά, ίσως κάποιες φορές επιχαίρουμε. Τα ηθικά αισθητήρια έχουν αμβλυνθεί. Έχουμε την αίσθηση πως η σημερινή κοινωνία δεν έχει « πιο κάτου άλλο σκαλί να κατρακυλήσει, πιο βαθειά στου κακού τη σκάλα…»

Η Αγία Γραφή μας αποκαλύπτει πως η ανθρώπινη αλύτρωτη καρδιά είναι η πηγή της χυδαιολογίας, η αιτία του εκχυδαϊσμού της σημερινής κοινωνίας.

« Εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα» « Η ανθρώπινη καρδιά είναι απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη» Χρειαζόμαστε μια ριζική ηθική αλλαγή, μια ολοκληρωτική ανακαίνιση, μια εσωτερική αναγέννηση που μπορεί να πραγματοποιήσει μόνον ο Αναστημένος Χριστός. Σε αυτή την εποχή του εκχυδαϊσμού των ηθών χρειαζόμαστε ένα ξύπνημα δυνατό των ναρκωμένων συνειδήσεων, μια ειλικρινή μετάνοια, μια ολόψυχη επιστροφή στον Θεό.

Όσοι έχουμε βιώσει το μέγα θαύμα της Λύτρωσης, ας δώσουμε στο περιβάλλον μας με τη ζωή μας και με τα χείλη μας μια εύγλωττη, δυνατή μαρτυρία. Ας αποτελέσουμε μια έντονη διαμαρτυρία. Ας είμαστε μια φλόγα που, ενώ θα τη χτυπά ο άνεμος, θα υψώνεται αγέρωχα ψηλά και θα σκορπά ολόγυρα το Φως. « Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος και έρμο»

Κοινοποίηση

[ssba-buttons]

Ποιητής