Η τεχνητή νοημοσύνη

6 Μαΐου 2023
eeeath_admin

« Ο Ερμής», ο πρώτος εικονικός παρουσιαστής της ΕΡΤ, με τεχνητή νοημοσύνη, αν και ευγενικός, μειλίχιος και συμπαθής, μας θορύβησε έντονα και ανέβασε στα χείλη μας το εφιαλτικό ερώτημα: τι μας επιφυλλάσσει το αύριο; Στην πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή… σε όλα τα άλλα δεινά που επικρέμανται στη σημερινή εποχή προστέθηκε και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα μπορέσει τάχα ο άνθρωπος να ελέγξει την εξέλιξή της , να τιθασσεύσει την τιτανική δύναμή της; Οι ειδικοί προοιωνίζονται τα δεινότατα. Ομιλούν για επικείμενες αλλαγές που αποτελούν θανάσιμες απειλές για την ανθρωπότητα.

Αλίμονο! Στο αποκορύφωμα της δύναμής του και της δόξας του ο άνθρωπος δεν έγινε υπεράνθρωπος, δεν είναι παντοδύναμος. Είναι απελπιστικά αδύναμος. Είναι « ένας μαθητευόμενος μάγος» Ο Γκαίτε στο γνωστό ποίημά του, φαντάζεται έναν ηλικιωμένο μάγο ο οποίος φεύγει απ’ το εργαστήριό του και αφήνει τον βοηθό του να καθαρίσει. Αυτός, επειδή βαριέται, λέει μαγικά ξόρκια και μετατρέπει ένα γουδοχέρι σε σκούπα και γίνεται το θαύμα. Η σκούπα αρχίζει να κουβαλάει νερό για να καθαρίσει το πάτωμα…

Όμως επειδή τα ξόρκια δεν ήταν σωστά, η σκούπα συνεχίζει να φέρνει μεγάλη ποσότητα νερού και το σπίτι πλημμυρίζει. Στην απελπισία του καλεί τον δάσκαλό του και τον παρακαλεί να επέμβει: « Βοήθα δάσκαλε, γιατί απ´ τα πνεύματα που κάλεσα να ελευθερωθώ, δεν μπορώ…»

Ο άνθρωπος στη σημερινή εποχή έχει εμπλακεί στα δίχτυα των επινοήσεών του και αδυνατεί να ελευθερωθεί. Υφίσταται τις συνέπειες των ηθικών επιλογών του.

Όσοι μελετούμε την Αγία Γραφή έχουμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε στην παραμονή κοσμογονικών γεγονότων. Οι άνθρωποι με πνεύμα αρνησίθεο και εωσφορικό υψώνουν « τον πύργο της Βαβέλ» « μέχρι τον ουρανό», προκαλούν τον Θεό, με την αλαζονεία τους, την ύβριν τους, τα έργα τους, τα λόγια τους. Όπως στην προκατακλυσμιαία εποχή, μια φρικτή ηθική δυσοσμία πνίγει όλη τη γη.

Ο Ισαάκ Νεύτων, ο μεγαλύτερος επιστήμων όλων των εποχών , όπως χαραχτηρίζεται, το έτος 1704 μελετώντας τις προφητείες της Αγίας Γραφής υπολόγιζε, αν και δεν δογμάτιζε, πως τα γεγονότα της Αποκάλυψης θα ελάμβαναν χώρα περίπου στην εποχή μας. Κανένας δεν μπορεί να προείπει με σιγουριά τα μελλούμενα. Είναι άγνωστες του Θεού οι βουλές. Όμως είναι γνωστές οι διακηρύξεις της Βίβλου για τον ερχομό του Χριστού, για την κρίση του κόσμου. Τα γεγονότα καλπάζουν. Ο Ερχόμενος έρχεται.

Η Βίβλος σαλπίζει εγερτήριο σάλπισμα. Γλυκοχαράζει η αυγή. Αδέλφια, σηκωθείτε. « Γίνεσθε έτοιμοι, γιατί την ώρα που δεν το στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου»

Κοινοποίηση

[ssba-buttons]

Ποιητής