Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι οι ελεύθερες Δυτικές κοινωνίες εν ονόματι της πολιτικής ορθότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, μιας κακώς εννοούμενης ελευθερίας, καταπνίγουν το δικαίωμα της ισηγορίας, της ελευθερίας του λόγου, της ελευθεροτυπίας. «Στη χριστιανική Ευρώπη», η οποία ραγδαία αποχριστιανίζεται, το δικαίωμα των χριστιανών να εκφράσουν δημόσια, ανεμπόδιστα και άφοβα τη θέση τους πάνω σε θέματα κοινωνικά φλέγοντα, σε ζητήματα ηθικά κρίσιμα συρρικνώνεται ασφυκτικά ή αφαιρείται προκλητικά και κάποιες φορές ποινικοποιείται. Αυτή η τάση, που χαρακτηρίζει τη « χριστιανική Δύση» αν και παρουσιάζεται ως « προοδευτική» σηματοδοτεί στην πραγματικότητα, μια ανησυχητική επιστροφή στο Μεσαίωνα ή μάλλον μια εισαγωγή στους ζοφερούς καιρούς του τέλους που περιγράφονται με μελανά χρώματα στην Αγία Γραφή.
Αναρωτιόμαστε αλλά και φοβόμαστε, μήπως εν ονόματι του πλουραλισμού, του δικαιωματισμού, της πολιτικής ορθότητας εξαναγκασθεί η Εκκλησία να νοθεύσει το μήνυμά της, να κηρύξει ένα « άλλο ευαγγέλιο»
Όμως, γιατί εκπλησσόμαστε οι χριστιανοί; Πάντοτε η Αλήθεια του Ευαγγελίου εθεωρείτο « αιρετική» και ήταν υπό διωγμόν.Η πυρά του μαρτυρίου και των κατατρεγμών ποτέ δεν έσβησε στον πέρασμα των εποχών. « Πάντες οι θέλοντες να ζώσι ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θέλουσι διωχθεί»
Στους έσχατους καιρούς οι άνθρωποι « από την Αλήθεια θα αποστρέψουν την ακοή εις δε τους μύθους θέλουσι εκτραπεί.»
Σε πείσμα των αρνησίθεων καιρών άφοβα, αδίστακτα, με παρρησία ας υψώσουμε τη σημαία του Ευαγγελίου. Η Αγία Γραφή δίνει απαντήσεις σε όλα τα αγωνιώδη υπαρξιακά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου, σε όλα τα πιεστικά ηθικά διλήμματα, δίνει λύσεις σε όλα τα άλυτα προβλήματα.
Στη σημερινή εποχή που τη χαρακτηρίζει η υψηλή μόρφωση και η βαθιά διαφθορά διασαλπίζουμε ένα μήνυμα μοναδικό, ελπιδοφόρο, λυτρωτικό. Όμως, σύμφωνα με τη βιβλική προτροπή θα πρέπει να το διακηρύττουμε χωρίς φανατισμό, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς την εμπρηστική ρητορική του μίσους, με την αληθινή αγάπη του Θεου και με ανεξικακία. « Να αληθεύομεν εν αγάπη» Δεν τιμά και δεν συνιστά έναν αυθεντικό χριστιανό να χρησιμοποιεί απρεπείς, αγενείς, προσβλητικές, υποτιμητικές εκφράσεις σε βάρος συνανθρώπων μας. Το χριστιανικό ήθος επιτάσσει να τους περιβάλλουμε όλους χωρίς προκατάληψη, με ενσυναίσθηση και κατανόηση, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη χώρα τους, το φύλο τους, τη φυλή τους, το φρόνημά τους, το ηθικό ανάστημά τους. Ο Χριστός αγάπησε όλους τους ανθρώπους ανεξαίρετα και στο Σταυρό θυσιάστηκε για όλους τους ανθρώπους αδιάκριτα. Η αγκαλιά του είναι ανοιχτή διάπλατα και προσκαλεί κοντά Του όλους « τους κοπιώντες και πεφορτισμένους» που μετανοούν για την αμαρτία τους και αναζητούν τη Σωτηρία Του, τη χαρά Του, την ευτυχία Του. Ας αγκαλιάσουμε και εμείς με την ίδια ανυπόκριτη αγάπη τον πλησίον μας. Ας του δείξουμε τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό ως τη μοναδική ελπίδα του κόσμου. Ας φωνάξουμε σε αυτή την αρνησίθεη εποχή , όπως ο απόστολος Παύλος 2000 χρόνια πριν, στο βράχο της Ακρόπολης, στην ειδωλολατρική Αθήνα : « Τους καιρούς της αγνοίας παρέβλεψε ο Θεός και τώρα παραγγέλλει σε όλους τους ανθρώπους παντού να μετανοούν» Τον Χριστό χρειάζεται απελπιστικά ο σημερινός άνθρωπος όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, όσο χαμηλά κι αν σέρνεται.