«Οι δαιμονισμένοι»του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

20 Νοεμβρίου 2022
eeeath_admin

Τα στυγερά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά, τα σεξουαλικά πάθη που εξάπτονται αναίσχυντα, οι διαστροφές που προβάλλονται προκλητικά, προξενούν τρόμο και αποτροπιασμό. Έντρομος ένας διάσημος σοφός ομολογεί: « Τα δαιμόνια που πιστεύαμε πως είχαμε εξορίσει, εξεγείρονται μέσα μας και πάλι. Μας βασανίζουν. Οι πληγές μας ξανανοίγουν» Στις μέρες μας λαβαίνει χώρα μια τρομερή επέλαση δαιμονικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο. Έχουμε την αίσθηση πως άνοιξε το στόμα της η κόλαση και τις εξέμεσε. Οι λεγεώνες των πονηρών πνευμάτων που εμφανίστηκαν στα χρόνια του Χριστού, μεταμφιέσθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και επανεμφανίσθηκαν στη σημερινή εποχή. Δρούν ανενόχλητα, πλανούν και οδηγούν την ανθρωπότητα στην άβυσσο της καταστροφής. Διαφθείρουν τη νεολαία, διαλύουν την οικογένεια, πυροδοτούν συγκρούσεις, προκαλούν πολέμους. Κανέναν δεν αφήνουν ανενόχλητο, ανεπηρέαστο, ανεμπόδιστο. Όλους προσπαθούν να μας εκτρέψουν, να μας παγιδέψουν, να μας καταστρέψουν.

«Οι δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι, στη σημερινή εποχή, πιο βίαιοι και ανελέητοι, πιο ανάλγητοι και σκληροί έχουν ξεχυθεί σε όλη τη γη. Δεν κατοικούν πια στα μνημεία , όπως οι παλιοί Βιβλικοί Γεργεσινοί. Εργάζονται στα γραφεία…κυκλοφορούν στους δρόμους, βρίσκονται ίσως κοντά μας, ανάμεσά μας, στη γειτονιά μας. Είναι πολλές φορές, άνθρωποι ανώτεροι πάσης υποψίας, ελεύθεροι από ηθικές δεσμεύσεις και βιβλικές απαγορεύσεις. Ελεύθεροι από το φόβο του Θεού και από την ντροπή του ανθρώπου. Ελεύθεροι από τους φραγμούς της συνείδησης και τους ενδοιασμούς της παράδοσης. Όμως, αν και ισχυρίζονται πως είναι ελεύθεροι, στην πραγματικότητα είναι σκλάβοι οικτροί των σκοτεινών, δαιμονικών δυνάμεων και των παθών που σκοτίζουν τη λογική τους, φλογίζουν τις επιθυμίες τους , τους ευτελίζουν και τους βασανίζουν. Πόσο γυμνές και κενές, πληγωμένες και ερημωμένες είναι οι ψυχές τους! Η τραγική η ομολογία του ποιητή Μπωντλέρ είναι η εμπειρία αμέτρητων ανθρώπων: « Πάνω απ´ το προσκεφάλι μας ο σατανάς γερμένος, πάντα στα μάγια του κακού το νου μας νανουρίζει, την πιο ατσαλένια θέληση με μιας την εξατμίζει, αυτός ο μέγας χημικός, ο τετραπερασμένος…»

Και όμως, υπάρχει ο Ελευθερωτής. Είναι ο παντοδύναμος Χριστός. Αυτός στο Σταυρό πάλεψεΚ με όλες τις δαιμονικές δυνάμεις και θριάμβευσε. « Απεγύμνωσε τις αρχές και τις εξουσίες του σκότους και τις έσυρε αιχμάλωτες στο θρίαμβό Του» Μόνον ο Χριστός μπορεί να μας ελευθερώσει και να μας προστατεύσει από τις πλάνες τους και τις πλεκτάνες τους, από τις απάτες τους και τις αυταπάτες, από την κυριαρχία τους και την εξουσία τους, από τη μαγεία τους και τη γοητεία τους. Μπορεί να εξουδετερώσει κάθε επιρροή τους, τη φοβερή δύναμή τους και να μας χαρίζει την καθημερινή νίκη. Το αίμα του Χριστού που χύθηκε επάνω στο σταυρό είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα ενάντια «στα βέλη τα πεπυρωμένα του εχθρού» Ας τεθούμε όλοι κάτω από το παντοδύναμο ΘΕΪΚΟ ΑΙΜΑ και ας γεμίσουμε όλοι με το ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.

Κοινοποίηση

[ssba-buttons]

Ποιητής